یکی از نیازهایی که از ابتدای بشریت، انسان ها به فکر رفع نیاز آن بودند، پوشاک است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که دوخت لباس به اندازه وسعت تاریخ بشریت قدمت دارد. برای اینکه بتوانید یک لباس را به بهترین شکل ممکن بدوزید، ابتدا باید آموزش خیاطی را شروع کنید. همان طور که می دانید یکی از هنرهای کاربردی خیاطی است. چنانچه قصد دارید دوخت لباس را شروع کنید، باید آموزش اصولی را دنبال کنید تا بتوانید در این هنر پیشرفت کنید. برای آشنایی با یادگیری خیاطی و مراحل آن پیشنهاد می کنیم تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
تعریف خیاطی
خیاطی هنر برش و دوخت پارچه است. هنر طراحی لباس را یک خیاط می تواند داشته باشد. هنرهایی که یک خیاط ماهر باید کسب کند شامل هنر، ظرافت، دقت و خلاقیت است. بدین ترتیب می تواند بهترین نتیجه را دریافت کند. هدف از آموزش خیاطی، صرفا استفاده شخصی نبوده و این حرفه یک شغل پردرآمد برای کسانی است که آموزش اصولی ببینند.
تاریخچه خیاطی چیست؟
در گذشته برای دوخت لباس، پارچه را روی اندام قرار می دادند. سپس فرم دلخواه را به وسیله کوک و سنجاق درآورده و در نهایت برش و دوخت را انجام می دادند. عده ای دیگر بدون الگو و بر اساس تجربه دوخت لباس را انجام می دادند که به چند پرو نیاز داشت. همان طور که علم و تجربه پیشرفت کرد، متدهای تدوین به صورت کلاسیک در کشورها رایج گشت. مهم ترین متدها عبارتند از:
- متد گرولاین
- متد فرانسوی
- متد ژاپن
- متد متریک
- متد مولر آلمانیف
برخی از استادان خیاطی همچون ویونت و شانل نسبت به زیبایی شنسی و مسایل اجتماعی حساسیت خاصی داشتند، به همین دلیل توانستند تغییرات خطوط اندام و بدن را پیدا کنند. این زمان نقطه عطفی در هنر خیاطی بود.
مراحل آموزش خیاطی
مراحل آموزش خیاطی شامل ۷ مرحله است که عبارتند از:
- تعیین هدف از آموزش خیاطی
- شناخت ابزارهای مورد نیاز خیاطی
- شناختن روش های مختلف خیاطی
- آموزش رسم و یادگیری الگو
- آموزش تکنیک های برش الگو روی پارچه
- آموزش دوخت دستی و چرخی
- گرفتن آزمون
در ادامه هر یک از مراحل را به صورت خلاصه توضیح می دهیم.
مرحله ۱ آموزش خیاطی: تعیین هدف از آموزش خیاطی
اولین و مهم ترین مرحله در آموزش خیاطی این است که هدف خود را از آموزش خیاطی تعیین کنید. زمانی که هدفتان را تعیین می کنید، ادامه مسیر نیز برای شما مشخص خواهد شد. اگر هدفتان این است که نیاز شخصی خود را برطرف کنید، آموزش تنها مرحله نازک دوزی کافیست. اما اگر هدفتان این است که از این هنر درآمد کسب و کنید، شما باید تمامی مراحل را به صورت پیوسته و پشت سرهم پیش بروید.
پس از اینکه هدفتان را تعیین کردید، شما باید دوره مقدماتی و مبانی خیاطی را بگذرانید. به این دوره نازک دوزی گفته می شود. دوره اولین و مبانی یادگیری خیاطی، نازک دوزی نام دارد. اگر شما قصد دارید به هر یک از دوره های تخصصی دیگر خیاطی بروید، ابتدا باید این دوره را گذرانده باشید.
مرحله ۲ آموزش خیاطی: شناخت ابزارهای مورد نیاز خیاطی
در مرحله دوم، شما باید ابزارهایی که برای خیاطی لازم است را بشناسید. در زیر ابزارهای موردنیاز برای فراگیری آموزش خیاطی نام می بریم:
- متر خیاطی
- کاغذ الگو
- خط کش بلند
- خط کش منحنی
- خط کش ماری و پیستوله
- چسب نواری کاغذی
- قیچی کاغذ
- صابون خیاطی
- گچ
- رولت خیاطی
- چرخ خیاطی
- قیچی مناسب پارچه
- نخ زن و بشکاف
- نخ و سوزن
- انواع لایی (لایی حریر، لایی چسب و لایی ارگانز)
- اتو سرد و گرم
مرحله ۳ آموزش خیاطی: شناختن روش های مختلف خیاطی
در این مرحله استاد روش های مختلف خیاطی را معرفی می کند. شما طبق علاقه خود یکی از روش ها را انتخاب کرده و ادامه می دهید. این نکته را فراموش نکنید که می توانید روش های مختلف را یاد بگیرید. مهم ترین روش های خیاطی عبارتند از:
- متریک: این روش جدید است. لازمه این روش، محاسبات و اندازه گیری های دقیق است. این روش زمان بر است اما در مرحله برش و دوخت کار شما سریع تر و دقیق تر پیش خواهد رفت.
- گرولاوین: این روش یکی از روش های قدیمی است. در این روش تمامی قسمت های بدن اندازه گیری و سایز بندی می شود. الگویی که از این روش بدست می آید، کاملا دقیق است.
- مولر: بهترین روش در خیاطی، این روش است. چنانچه علاقه زیادی به خیاطی دارید، توصیه ما این است که این روش را آموزش ببینید. همچنین این روش یکی از متدهای دقیق خیاطی محسوب می شود. به طوری که حتی نیاز به پرو نخواهد بود.
- ساده: این روش مناسب کسانی است که مبتدی و تازه کار هستند. این روش برای کسانی که تازه کار هستند مناسب بوده و با استفاده از این روش می توانید به راحتی لباس بدوزید.
- سایزبندی: این روش بیشتر مناسب کسانی است که قصد دارند کارهای سری دوزی و تولیدی انجام دهند. آن ها بر اساس سایزهای استاندارد، الگوها را آماده می کنند و سپس پارچه را برش داده و می دوزند.
مرحله ۴ آموزش خیاطی: آموزش رسم و یادگیری الگو
حال که یک روش را برای آموزش خیاطی در منزل انتخاب کردید، نوبت به آن رسیده است که رسم و خواندن الگو را یادبگیرید. اگر می خواهید خیاطی ماهر باشید، باید الگو را به درستی بخوانید. به علاوه، شما باید یادبگیرید که به درستی الگو رسم کنید. چنانچه شما یک فرد مبتی هستید، باید سعی کنید، تمامی اصول مربوط به الگوها را شناخته و یادبگیرید. خیاطی بدون الگو برای کسانی که از صفر شروع می کنند، توصیه نمی شود.
مرحله ۵: آموزش تکنیک های برش الگو روی پارچه
مرحله بعدی آموزش تکنیک های برش الگو روی پارچه است. این مرحله اصولی دارد که با رعایت آن می توانید برش کاملا درستی انجام دهید. ابتدا شما باید راه پارچه را درست تشخیص دهید. سپس الگو را فیکس روی پارچه بگذارید. توجه داشته باشید که پارچه را روی سطحی که قرار می دهید کاملا تمیز و صاف باشد. شما باید بتوانید جنس پارچه را به درستی بشناسید. بدین ترتیب می توانید برش را انجام دهید. برای مثال، اگر پارچه ای که انتخاب کردید، آبرفت دارد، باید برش های بیشتر از الگو را بزنید تا بعد از استفاده و شستشو لباس کوچک نشود.
مرحله ۶: آموزش دوخت دستی و چرخی
در مرحله ششم باید دوخت دستی و چرخی را آموزش ببینید. در این مرحله شما یاد می گیرید که برای هر پارچه چه نوع سوزنی استفاده کنید. همچنین انواع چرخ خیاطی و روش های اصولی دوخت را یاد می گیرید. انواع مختلفی از چرخ خیاطی وجود دارد که می توان به چرخ خیاطی خانگی، صنعتی، مسافرتی، میان دوز و سردوز اشاره کرد. شما که به عنوان یک خیاط ماهر آموزش می بینید، باید آن ها را بشناسید.
مرحله ۷: گرفتن آزمون
حال که تمامی مراحل قبل را پشت سر گذاشتید، باید آزمون بدهید. در صورتی که در این آزمون قبول شده باشید، مدرک فنی و حرفه ای دریافت خواهید کرد. این آزمون کتبی بوده که سوالات آن از کتاب فنی و حرفه ای می آید. علاوه بر این یک آزمون عملی نیز از شما گرفته می شود تا ببینند شما چقدر مهارت دارید. در آزمون عملی شما باید یک لباس مانند مانتو بدوزید. در صورتی که نمره قبولی را در هر دو آزمون کسب کنید، مدرک فنی و حرفه ای دریافت خواهید کرد.
یک خیاط خوب چه مهارت هایی باید داشته باشد؟
برای اینکه یک خیاط ماهر و خوب شوید، باید در کنار آموزش ساده خیاطی مهارت های زیر را کسب کنید:
- از متدهای جدید خیاطی و اصول مد و فشن آگاهی داشته باشید.
- تمرکزتان را در ساعات کاری طولانی حفظ کنید.
- با انواع رنگ و اصول رنگ شناسی آشنا باشید.
- به جزییات دقت و توجه زیادی داشته باشید.
- برای تحویل سفارش ها نظم و مدیریت زمان داشته باشید.
- خلاقیت و قدرت تجسم طرح ها را داشته باشید.
- انواع پارچه و ویژگی های آن ها را بشناسید.
- به علایق و گرایش های مشتری خود توجه داشته باشید.
- در برش الگو و دوزندگی مهارت داشته باشید.
- مهارت ارتباطی مناسب برخورد با مشتری را داشته باشید.
- از جدیدترین ترندهای خیاطی آگاه باشید.
بازار کار خیاطی چگونه است؟
با گذاندن آموزش خیاطی از مبتدی تا پیشرفته می توانید کار کردن برای کارگاه های خیاطی کوچک، تولید کنندگان لباس، شرکت های طراحی مد لباس را شروع کنید. همچنین می توانید با دریافت وام های اداره کار یا فنی و حرفه ای خوداشتغالی انجام دهید. علاوه بر این چنانچه آزمون مربی گری را گذرانده و از وزارت کار مجوز دریافت کنید، می توانید آموزشگاه تاسیس کرده و به عنوان مربی کار کنید.
اما خوداشتغالی و کارآفرینی در بازار کار خیاطی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. چنانچه شما به یک خیاط ماهر و علاقه مند تبدیل شوید و تجربه و سرمایه کافی داشته باشید، می توانید به صورت مستقل کار کنید. برای مثال، می توانید کارگاه خیاطی راه بیاندازید یا در منزل خود مشغول خیاطی شوید. چناچه قصد دارید آموزش خیاطی از صفر را پیش بگیرید، می توانید با مزون منیژ مد تماس بگیرید. با تماس به این مزون شما می توانید زیر نظر یک فرد متخصص که هم در خیاطی و هم در آموزش مهارت دارد و در دانشگاه و هنرستان آموزش می دهد، تعلیم ببینید.
ثبت ديدگاه